
др Небојша Арсић
професор струковних студија
Небојша Арсић
Лични подаци:
- Рођен у Лесковцу 18.04.1960. године. Ожењен и отац једног женског детета. Живи у породичној кући у Лесковцу, Србија.
Образовање:
- Технолошки факултет у Лесковцу Универзитета у Нишу, биохемијски одсек, смер прехрамбена технологија где је као студен током студирања био члан Савета факултета из редова студената.
Звање дипломирани инжењер технологије исхране стекао 20.03.1985. године.
- Магистарске студије на Пољопривредном факултету у Земуну Универзитета у Београду, на одсеку за прехрамбену технологију, група технологија конзервисања. Наслов магистарске тезе: „Нутритивна вредност пшеничних клица и могућности њихове примене у производњи хране“.
Звање магистар биотехничких наука, област прехрамбено – технолошких наука – технологија конзервисања стекао 11.11.2004. године.
- Докторирао на Пољопривредном факултету у Земуну Универзитета у Београду са темом докторске дисертације „Технолошке особине меда Јабланичког округа“.
Звање доктор биотехничких наука, област прехрамбено технолошких наука стекао 13.10.2010. године.
- Завршио школу резервних официра интендантске службе.
Чин капетан у резервном саставу.
Професионална каријера:
- Након стипендирања у послење две године студија од стране привредног друштва „Млинпек“ из Бојника, отпочиње са радом 01.04.1985. године у овом привредном друштву чија је основна делатност прерада пшенице и производња хлеба и пецива, најпре као технолог а потом као технички руководилац.
- Генерални директор „Млинпек“-a у Бојнику у трајању од 2 године.
- Шеф млина у привредном друштву „Уми – Пек“ у Лесковцу.
- У трајању од 5 година генерални директор привредног друштва „Уми – Пек“ у Лесковцу које се бави прерадом пшенице, производњом хлеба и пецива и концентрата за сточну храну.
- У трајању од 1 године заменик генералног директора за технологију и развој и в.д. генерални директор у компанији ХИССАР у Прокупљу која се бави производњом чоколада и других кондиторских производа, као и прерадом воћа и поврћа. У том периоду решењима Владе Републике Србије именован је најпре за заменика председника комисије а касније члана комисије за тендерску продају компаније ХИССАР у Прокупљу.
- У трajању од 6 година упошљеник Управе за привреду и пољопривреду града Лесковца, као самостални стручни сарадник за развој задругарства, потом као самостални стручни сарадник на унапређењу прехрамбене индустрије, као и руководилац групе послова за развој малих и средњих предузећа и предузетништва на територији града Лесковца.
- Од почетка 2011. године радно ангажован као професор струковних студија у Високо техничко технолошкој школи струковних студија у Крушевцу на студијском програму технологија и то на предметима: микробиологије, функционална својства хране, сировине у технологији биљних и анималних производа и технологијима прехрамбених производа 1 и 2.
- Одлуком бр. 3881/1-24 од 27.12.2017. године изабран у звање доцента на Универзитету „Унион – Никола Тесла“ Београд.
- Од летњег семестра школске 2017/2018 године ангажован на Факултету примењених наука у Нишу Универзитета „Унион – Никола Тесла“ Београд као предавач ван радног односа.
- Од фебруара 2020. године Шеф катедре за технологију Академије струковних студија Шумадија.
Постигунти резултати током рада:
- Током своје радне каријере постигао је значајне резултате тако да је више пута похваљиван признањима и добитник је захвалница за резултате у раду.
- У периоду док је био генерални директор привредног друштва УМИ – ПЕК из Лесковца, ово привредно друштво је према објављеним подацима пословања било сврстано у 200 најуспешнијих компанија у Југославији.
- Такође, ово привредно друштво је захваљујући његовом радном ангажовању добитник бројних награда и признања и то: награде Привредне коморе Србије за изузетан допринос у развоју и унапређењу привреде Србије, награде Привредног центра Србије, међународне награде за квалитет организације из Париза два пута у периоду од три године, као и највећих признања у периоду од 3 године за редом за најуспешније привредно друштво у производним такмичењима млинско – пекарске и тестеничарске индустрије Југославије, а добитник је и великог броја златних медаља за квалитет производа на Пољопривредним сајмовима у Новом Саду.
- У технолошком погледу аутор је иновационих производа који су добили златне плакете за квалитет на сајмовима вина и прехране у Лесковцу, као што су „БИОХЛЕБ и БИОПЕЦИВО с Amarantusom“ i „БИОХЛЕБ и БИОПЕЦИВО с пшеничним клицама“. Такође, аутор је прве посне чоколаде у Србији.
Стручна усавршавања:
- У области научно – истраживачког рада на Институту за молекуларну генетику и генетско инжињерство у Београду.
- Две едукације у организацији консалтинг куће „ITEO“ из Љубљане са предавачима Татјаном Болчић и мр Мирославом Илићем на којима су обрађене теме: планирање, инвестиције, финансирање, рачуноводство, консалтинг, повезивање у системе кластера и израда пројеката.
- Зaвршио едукацију „Тимски рад“.
- Едукацијa за управљање пројектним циклусом у области јачања капацитета локалне самоуправе реализовану од чланова комисије за оцењивање пројеката за аплицирање фондовима ЕУ са представницима Управе града Лесковца.
- Средњи и трећи курс Немачког језика Коларчев Народни универзитет.
- Курс енглеског језика „Intermediate“ по „Longman“ програму и „Intermediate 2“ OXFORD CENTAR Language Educational Centre.
- Курс информатике.
- У оквиру програма МИР 2 од стране UNDP-a завршио едукацију: „Oсновне методе потребне приликом учешћа јавности у доношењу одлука“.
- У организацији Завода за проучавање села и Пољопривредног факултета у Земуну завршио обуку Управљање локалним руралним развојем „.
- Има положен стручни испит за рад у органима државне управе и то за: „Послове развоја прехрамбених делатности у Градској управи“.
- Успешно је завршио обуку за тренера образовања у оквиру ADA TechAK пројекта финансираног од стране Европске уније.
Научни и стручни радови:
- Аутор и коаутор научних и стручних радова из области: технологије, прехрамбене технологије, органске производње хране, стандарда квалитета, руралног и одрживог развоја, екологије и традиционалних јела лесковачког краја и три научна рада из области квалитета високошколског образовања објављених на научним скуповима са домаћим и међународним учешћем у Србији и иностранству, као и једног рада у часопису М23 са SCI листе „Romanian Biotechnological Letters Vol. 20, No. 5, 2015“.
- Аутор помоћног уџбеника „Практикум сировина у технологији биљних и анималних производа“ који је издала Висока хемијска технолошка школа у Крушевцу (CIP – 664(075.8)(076).
- Аутор „Скрипта технологија млека“ коју је 2017. године издала Висока техничко технолошка школа струковних студија Крушевац.
- Аутор наставног програма за предмете Биохемија и Инструменталне методе анализа на студијском програму Текстилна хемија и екологија на Високој технолошко уметничкој школи струковних студија у Лесковцу (акредитација 2012. године).
- Често члан комисије за писање реферата за избор у звање предавача и звање асистената на више високих школа струковних студија у Републици Србији.
- Аутор пројекта из области едукације на увођењу система квалитета ISO 9001 интегрисаног са HACCP системом безбедности хране и ангажован на имплементацији истог, а који је финансиран од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.
Експертска задужења:
- Овлашћени судски вештак за област технологије и металургије ужа област прехрамбена технологија.
- Председник Комисије за обезбеђење квалитета нa Aкaдeмиjи струковних студија Шумадија.
- У претходном периоду едукатор на едукацијама у организацији Високо техничке технолошке школе струковних студија у Крушевцу и то запосленима у привредном друштву (са иностраним капиталом) Хенкел у Крушевцу у области:
- Индустријска хигијена,
- Рад у микробиолошкој лабораторији и
- Очување радне и животне средине.
- У периоду од 5 година обављао је послове заменика председника одбора за млинарство на нивоу пословне заједнице Житозаједнице Србије.
- У више привредних друштава реализовао је пројекат Увођење система квалитета ISO 9001 интегрисаног са HACCP системом безбедности хране.
- Два пута члан комисије општине Бојник за оцену Студије утицаја на животну средину за новоизграђене производне и услужне капацитете.
- Такође, био је укључен на више пројеката израде Акта о процени ризика из домена безбедности и здравља на раду запослених.
- У периоду од 2006. године бави се израдом Инвестиционих програма и Пословних планова из области прехрамбене технологије, других технологија и обновљивих извора енергије на основу којих су привредна друштва из Јабланичког округа аплицирала за повољне инвестиционе кредите и подстицајна средства код разних фондова и финансијских институција: Фонд за развој Републике Србије, СИЕПА, као и невладиних организација CHF и USED.
Сарадња са међународним и невладиним организацијама:
- Учешћена међународном пројекту „Tempus project-517200-1-2011-1-BE-TEMPUS-SMGR Establishing and capacity building of the Southern Serbian Academy and the National Conference for Vocational Higher Education (ECBAC) (2011-2015) „ у циљу реформи у високом образовању у Србији.
- На позив Словачке амбасаде септембра 2015. године, учесник Конференције обновљивих извора енергије у Новом Саду.
- Ранија сарадња са амбасадором Норвешке његовом екселенцијом Hans Ola Urstadom, амбасадором Канаде његовом екселенцијом Donaldom R. Mc Lennanom, амбасадором Србије у Словачкој његовом екселенцијом Шани Дермарком, замеником амбасадора Словеније њеном екселенцијом Jaдрaнкoм Штурм Кoцjaн, саветником за економске односе амбасадора Белорусије (у СЦГ), саветником за културу амбасадора Кине (у Југославији) и првим секретаром Бугарске амбасаде у Републици Србији г – дином Детелином Димитровим, као и са организацијама UNDP, CHF i International Relief and Development.
Kontakt telefoni: 063/210-989 i 016/3450-451
Adresa: Норвежанска 104, 16000 Лесковац.
JMBG: 1804960740039
E–mail: arsicnebojsa016@gmail.com и narsic@asss.edu.rs